
مُهر آجری یِ نارام سین، پادشاه اکد
توسط بی نام در تاریخ ۱۰ مهر ۱۴۰۱
نارام سین، یکی از پادشاهان قدرتمند اکد بود که میان سال های ۲۲۵۴ – ۲۲۱۸ پیش از میلاد، بر شمال میان رودان فرمانروایی می کرد. دوران پادشاهی او را ۵۶ سال دانسته اند که بخشی از آن به لشکر کشی ها و پیروزی بر اقوام دیگر مانند، قومی به نام لولوبی در فلات ایران گذشته است. لطفا پیش از هر چیز، نوشته تعیین کننده در خط سومری (اکدی) را بخوانید.
نارام سین به معنی «محبوب خدای ماه، سین» است. او چهارمین پادشاه، سومین جانشین و نوه سارگون پادشاه اکد بود. پدرش منیشتوشو، فرزند شارگون بزرگ اکدی است. سین، نام خدای ماه، یکی از خدایان میان رودان بوده است.
سارگون بنیانگذار پادشاهی اکد، پس او، فرزند بزرگش، ریموش و سپس فرزند کوچکترش، منیشتوشو (پدر نارام سین) و سپس خود نارامسین، سومین جانشین سارگون چهارمین پادشاه اکد شد.
مُهر آجری یِ نارامسین
در موزه بریتانیا به شماره ۱۰۳۰۴۰ یک مهر آجری (Brick Stamp) وجود دارد که حاوی نام نارامسین و به خط میخی سومری – اکدی است. مهر مربوط به دوران ۲۲۵۴ – ۲۲۱۸ پیش از میلاد است. ابعاد آن، طول: ۱۰.۱۶ سانتی متر، ضخامت: ۱.۵۸ سانتی متر و عرض: ۶.۵۰ سانتی متر است.
جنس آن از گِل رُسِ پخته و با کاربرد مهر بر روی گل نبشته ها بوده است. مهر دارای یک دسته برای گرفتن (همانند مهرهای امروزین) است و از این رو، از نوع مهرهای استوانه ای غلتان بر روی گِل رُسین نیست. در گالری زیر که تصاویریش از موزه بریتانیا است می توانید مُهر را از زاویه های گوناگون مشاهده کنید.
این کتیبه به سه بخش یا سه ستون تقسیم شده است و از راست به چپ و از بالا به پایین خوانده می شود. ستون اول سمت راست ترین و حاوی نام نارام سین است. اگر سمت راست ترین را ستون یک در نظر بگیریم و از بالا به پایین و به سوی راست بخوانیم، پس متن اثر مهر به صورت زیر خواهد بود.
𒀭𒈾𒊏𒄠𒀭𒂗𒍪 [ {d}na-ra-am-{d}suen
𒁀𒁶 [ ba-dím ]
𒂍𒀭𒂗𒍪 [ é {d}suen ]
بنابراین دو نام در کتیبه وجود دارد، 𒈾𒊏𒄠𒀭𒂗𒍪 (نارام سین)، چهارمین پادشاه اکد و 𒂗𒍪 (سین)، خدای ماه. برای اطلاع بیشتر از جزییاتِ نامِ نارام سین، مطلب تعیین کننده در خط سومری (اکدی) را بخوانید. در 𒀭𒈾𒊏𒄠𒀭𒂗𒍪، دو 𒀭 وجود دارد. این یک تعیین کننده (Determinative) است زیا به گروهی از واژگان مرتبط با هم اشاره دارد. در این جا 𒀭 به گروهی از واژگانِ «خدا – ایزدبانو یا شاه در حکم خدایی» اشاره دارد.
نشانه میخی 𒁀 به دو معنی یِ، «qiāšum» به معنی «اعطا کردن» و یا «zâzum» به معنی «تقسیم کردن» است. نشانه میخی 𒁶 در زبان اکدی برابر با واژه نگاشتِ DIM₂ و برابر با واژه اکدی «banûm» و به معنی «ساختن، شکل دادن» و یا به معنی «ایجاد کردن (گفتار و سخنی از خدایی)» است. واژه های «بَنَى» در عربی و בָּנָה (bānâ) در عبری با «banûm» هم ریشه هستند. در واقع این همان واژه «بَنا – ابنیه یا ساختمان» است که در فارسی نیز از راه عربی به کار می بریم.
بنابراین 𒁀𒁶 به معنی «نارام سین اعطا کرد….» توجه کنید که نشانه میخی 𒁀 یک واژه نگاشت است، زیرا که از طریق یک نشانه به دو یا چند واژه متفاوت اشاره می کند. واژه نگاشت ها، نشانه های میخی سومری هستند که در زبان اکدی از طریق هر یک یک از آنها، به دو یا چند واژه متفاوت اشاره می شود.
نشانه میخی 𒂍 در سومری برای واژه «E» و برابر با «bītum» در اکدی و به معنی «خانه، معبد و نیایشگاه» در فارسی است. در هر دو ستون 𒀭𒂗𒍪 به معنی «ایزدبانو سین» اشاره دارد. از آنجایی که 𒂗𒍪 (سین) نام «ایزدبانویی» است، پس پیش از آن تعیین کننده 𒀭 آمده است.
برو به فرم ارسال نظر
هیچ نظری تا الان ثبت نشده.